Corona en luchtvochtigheid

Twintig jaar geleden wist ik niet meer over luchtvochtigheid dan dat het kon regenen en mistig kon zijn. Inmiddels weet ik iets meer over het fenomeen vocht in onze lucht.

In de vele jaren dat ik nu op pad ben om te praten en te adviseren over luchtvochtigheid is het duidelijk dat iedereen zo zijn eigen ideeën en gevoel heeft bij deze term.

Met name als het gaat om processen is men vaak zeer specifiek in de luchtvochtigheid die nodig is om bijvoorbeeld groente en fruit goed te houden, testen te doen in klimaatkamers, planten te kweken of bijvoorbeeld de verf van uw nieuwe auto uit te harden.

Als het over ons zelf gaat dan worden we wat minder specifiek en komt luchtvochtigheid vaak aan het eind van het wensenlijstje als het gaat om het klimaat in een school, kantoor of een zorginstelling.

Als we echter kijken naar processen dan is het bij ons niet anders dan bij planten en dieren.  Ook wij mensen hebben onze specifieke eisen voor onze leefomgeving. Zeker als het gaat om ons afweersysteem.  Vele onderzoeken hebben aangetoond dat een bepaalde luchtvochtigheid ervoor zorgt dat we minder gevoelig zijn voor ziektes en dat we beter functioneren als bij een te hoge of lage luchtvochtigheid.

Door de vele projecten die ik heb mogen maken de afgelopen jaren in zorginstellingen is het belang van een goede relatieve luchtvochtigheid steeds duidelijker geworden.

80 % van mijn werk bestaat in het achteraf aanbrengen van bevochtiging in ruimtes en klimaatinstallaties waar in eerste instantie een goede luchtvochtigheid niet op de wensenlijst stond.

Nu ten tijde van het Corona virus wordt het belang van vocht in de lucht nog weer eens extra onderstreept. Een virus is rond een relatieve luchtvochtigheid van 45% bij een normale kamertemperatuur het minst levensvatbaar waardoor de kans van overdracht van mens tot mens verkleind wordt.  Naast ventileren, verwarmen en koelen zou bevochtigen dan ook een vaste plaats moeten innemen in uw klimaatsysteem.

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op via info@bbhum.com of 035-5245410

Martin Buijs

Corona en luchtvochtigheid
Dit artikel is gepubliceerd op